AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Gaat de zorgpremie in 2024 flink stijgen? Dit is wat we nu weten

Advertentie

Prinsjesdag staat voor de deur en traditioneel gezien lekt het een en ander aan informatie al uit. Zo ook de niet geheel onverwachte stijging van de zorgpremie. Benieuwd naar de zorgpremie voor 2024? Dit is wat we weten.

Waarom stijgt de zorgpremie weer?

De zorgkosten in Nederland stijgen snel en de premies moeten daarop reageren. Want met de zorgpremies worden de zorgkosten betaald.

Een belangrijke reden voor deze premiestijging zijn de gestegen lonen voor zorgmedewerkers. Deze zullen de komende jaren blijven stijgen, dus ook een jaarlijkse stijging van de zorgpremie ligt voor de hand.

Ook blijft de vergrijzing en het aantal chronisch zieken toenemen. Hierdoor blijft de zorgvraag groeien en is er meer zorgpersoneel nodig. Daarnaast nemen de benodigde voorzieningen in de zorg toe. Het geld hiervoor moet ergens vandaan komen en dat leidt tot een stijging van de premies.

Op basis van cijfers van het CPB over de stijgende zorgkosten, heeft minister Kuipers begin dit jaar geschat dat de premies kunnen oplopen tot 175 euro per jaar in 2027. Ook zorgverzekeraars zelf waarschuwden al voor een sterke stijging tijdens de presentatie van hun halfjaarcijfers.

Hieronder zie je de stijging over de afgelopen vijf jaar van de zorgpremie voor een basisverzekering (gemiddeld en afgerond).

JaarGemiddelde premie basisverzekering
2019118 euro
2020119 euro
2021125 euro
2022128 euro
2023138 euro

Hoeveel gaat de zorgpremie omhoog in 2024?

Uiterlijk op 12 november weten we hoe hard de premies stijgen. Naar schatting kan de zorgpremie in 2023 10 tot 15 euro per maand hoger zijn dan in 2024. Dat zei hoogleraar betaalbare en toegankelijke zorg Patrick Jeurissen in een interview met EenVandaag. 

Zorgminister Ernst Kuipers bevestigde ook al dat de zorgpremies gaan stijgen. “Het is verstandig om daar rekening mee te houden”, zei hij bij Op1. “De lonen gaan omhoog, de prijzen gaan omhoog en de zorgvraag gaat omhoog. Hoe hoog die stijging gaat zijn, dat weten we nog niet.”

Op Prinsjesdag wordt de nominale premie, ofwel de rekenpremie, bekendgemaakt. Dit is een richtlijn voor de premies. Het uiteindelijke bedrag dat je gaat betalen, hangt af van de keuzes van je zorgverzekeraar. 

Sommige verzekeraars hebben financiële reserves die ze kunnen inzetten, waardoor de premiestijging mogelijk lager uitvalt dan verwacht. Dit geeft ze een voordeel ten opzichte van andere verzekeraars. Een lagere premie geeft namelijk een sterke positie in zorgvergelijkers. Anderzijds kan de premie natuurlijk ook hoger uitvallen, als een verzekeraar minder financiële middelen heeft.

> Bekijk hier de ontwikkeling van de zorgpremie over de afgelopen jaren

Besparen op je zorgverzekering is slim, zolang het niet ten koste gaat van je gezondheid. Het is belangrijk om geen onnodige risico’s te nemen. Heb je geen financiële buffer? Dan is het niet verstandig om je eigen risico te verhogen naar 885 euro.

Bas Knopperts, zorgverzekeringexpert bij Independer

En wat gebeurt er met de zorgtoeslag?

Belangrijk om te weten is dat er volgens bronnen uit Den Haag geen plan is om de zorgtoeslag te verhogen. Dit betekent dat, ondanks de premiestijging, de financiële steun vanuit de overheid waarschijnlijk gelijk blijft. In dat geval ontvangen alleenstaanden wederom maximaal 154 euro per maand. Voor gezinnen en toeslagpartners blijft de toeslag dan maximaal 265 euro per maand.

Advertentie
Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.