Energietoeslag in 2023: Hoe zit dat nou precies?
Sinds de oorlog in Oekraïne is er chaos op de energiemarkt. En dat zorgt voor enorme prijsschommelingen. Veel Nederlanders kunnen de torenhoge energierekening niet meer betalen. De energiearmoede in Nederland neemt alleen maar toe en met de winter voor de deur is dat geen goed nieuws. Een klein lichtpuntje: Mensen met een minimuminkomen en studenten kunnen ook in 2023 energietoeslag aanvragen.
Kan ik de energietoeslag voor 2023 al aanvragen?
Nee, de eenmalige toeslag voor 2023 is nog niet aan te vragen. Op 3 juli 2023 is er een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, maar deze is nog niet goedgekeurd. Zowel de Tweede als Eerste Kamer moeten hierover nog een beslissing nemen.
Wie komt in aanmerking voor energietoeslag in 2023?
In het kort is de energietoeslag is wel voor:
• huishoudens met een minimuminkomen
• studenten met een uitwonende basis- en aanvullende beurs
De energietoeslag is niet voor:
• dak- en thuislozen
• jongeren tot 21 jaar
Hier per groep meer informatie:
Huishoudens met minimumloon
Indien de wet wordt aangenomen, dan geven de gemeenten ook in 2023 energietoeslag. Deze toeslag geldt voor huishoudens met een laag inkomen: een inkomen op of net boven het sociaal minimum.
Studenten
Ook studenten ontvangen een eenmalige tegemoetkoming. Voorwaarden: de student is uitwonend en ontvangt zowel een uitwonende basis- als aanvullende beurs in oktober 2023. De eenmalige vergoeding is een bedrag van 400 euro voor energiekosten. Als student hoef je deze tegemoetkoming niet aan te vragen. DUO keert deze uit, aan studenten die daar recht op hebben.
Dak- en thuislozen
Omdat dak- en thuislozen geen vaste verblijfplaats hebben en geen energierekening, wordt deze groep uitgesloten van de energietoeslag.
Jongeren tot 21 jaar
Jongeren tot 21 krijgen geen eenmalige energietoeslag, omdat hun ouders nog onderhoudsplichtig zijn.
Hoeveel energietoeslag kan ik ontvangen?
In totaal kun je 1.300 euro energietoeslag ontvangen. De gemeenten bepalen hoeveel je ontvangt.
- Heb je in 2022 geen energietoeslag ontvangen, maar heb je daar in 2023 wel recht op? Dan ontvang je het hele bedrag van 1.300 euro.
- Heb je in 2022 de vooruitbetaling op de energietoeslag van 500 euro ontvangen? Dan ontvang je nog 800 euro, als je in 2023 ook recht hebt op energietoeslag.
- Heb je in 2022 de vooruitbetaling van 500 euro ontvangen, maar in 2023 geen recht meer op energietoeslag? Dan hoef je de vooruitbetaling van 500 euro niet terug te betalen.
Voor uitwonende studenten geldt een maximale toeslag van 400 euro.
Rol van de gemeente
De gemeente heeft een grote rol in de energietoeslag. Zo bepalen gemeenten zelf:
- wat er precies onder een ‘laag inkomen’ valt
- welke doelgroep wel of geen energietoeslag ontvangt
- welk inkomen meetelt en over welke periode
- of het opgebouwde vermogen meetelt en vanaf welk bedrag
- welk bedrag aan toeslag je ontvangt
Is energietoeslag belastbaar inkomen?
Nee, over de energietoeslag hoef je geen belasting te betalen. Je hoeft het dus niet op te tellen bij jouw inkomen.
Wanneer moet ik energietoeslag aanvragen?
Op dit moment kun je de energietoeslag over 2023 nog niet aanvragen. De verwachting is dat je dit eind september of in oktober kunt aanvragen.
Is de energietoeslag al uitbetaald?
Gemeenten konden in 2022 al een deel van de toeslag van 2023 uitbetalen. Dat ging om een bedrag van 500 euro. Het kan dus zijn dat je dit bedrag al hebt ontvangen op je rekening. De betaaldatum voor de energietoeslag van 2023 is nog niet bekend. Dit bedrag is dus nog niet betaald.
Help! Ik kan de energierekening niet meer betalen
Lukt het je echt niet om de energierekening op te hoesten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je energieleverancier. Zij kunnen je wellicht helpen, bijvoorbeeld met een betalingsregeling. Laat de rekeningen niet opstapelen, want als het te lang duurt, sluit de netbeheerder je af van energie.