Algemeen112/Misdaad

Elke dag rijden in Zuid-Holland 56 mensen door na een ongeval

Advertentie

In de provincie Zuid-Holland rijden dagelijks minstens 56 weggebruikers weg na een ongeval. In totaal werd vorig jaar bijna 20.600 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. In geen enkele provincie lag dit aantal zo hoog. Dit concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Zuid-Holland. Er was binnen de provincie zelfs een stijging van 5,9% ten opzichte van 2021.

In deze gemeenten de meeste misdrijven

In Rotterdam werd het vaakst aangifte gedaan door slachtoffers, maar ook in Den Haag en Zoetermeer ging het vaak mis. De top 10 gemeenten in Zuid-Holland met de meeste wegrijders:

  • Rotterdam: 5.610 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Den Haag: 3.635 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Zoetermeer: 635 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Leiden: 625 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Dordrecht: 610 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Westland: 595 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Schiedam: 510 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Alphen aan den Rijn: 475 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Vlaardingen: 425 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Nissewaard: 395 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In Zoeterwoude werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval (45). Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden/na/verkeersongeval 

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

Doorrijden strafbaar

“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken

De cijfers per plaats:

Bron: Independer
Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.