Voorne aan Zee – Een noodlijdend dier de deur uit zetten en de nodige zorg onthouden kan de eigenaar duur komen te staan. Zo ook voor een bewoner van de gemeente Voorne aan Zee, die besloot zijn ernstig verwaarloosde kat op straat te dumpen. De LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) heeft het bejaarde dier vorige week in overleg met de rijksdienst RVO in bewaring genomen.
Alle kosten voor transport, tijdelijk onderdak en (medische) verzorging worden door de rijksdienst op de eigenaar verhaald. Die rekening zal gezien de zorgwekkende situatie van de kat flink oplopen. Vanwege de ernst van de zaak kreeg de man bovendien een proces-verbaal, wat kan leiden tot strafvervolging door het Openbaar Ministerie (OM).
Uitgehongerd
Na meldingen bij het Meldpunt 144 ging de inspectiedienst vorige week zaterdag ter plaatse en trof een oud, vermagerd dier van pakweg twee kilo aan. De kat had een totaal vervilte vacht met grote klitten, was uitgehongerd en uitgedroogd. De inspecteur heeft de kat met spoed naar een dierenarts gebracht, die het dier eerst een paar dagen heeft laten aansterken. Daarna is hij bij een tijdelijke opvanglocatie met een grote scheerbeurt bevrijd van zijn verwaarloosde vacht en uitgebreid onderzocht. Omdat ook uit de conclusies van de specialist bleek dat het dier ernstig verwaarloosd is, heeft de inspecteur de eigenaar afgelopen vrijdag tevens proces-verbaal aangezegd.
‘Beginnend homeopaat’
Tijdens het onderzoek op de locatie in Voorne aan Zee sprak de LID ook de partner van de man, die beweerde beginnend homeopathisch geneeskundige te zijn en zich al enige tijd over het verzwakte dier zou ontfermen. Uit haar verklaring bleek echter niet dat ze daadwerkelijk opgeleid was, noch dat het dier een passende behandeling kreeg. Omdat ze op de hoogte was van de situatie van de kat, geen adequate zorg heeft verleend of geregeld én geen melding heeft gemaakt van de situatie krijgt ook zij een proces-verbaal waar het OM zich over zal buigen.