Algemeen

Een duurzame kerstboom tijdens het mooiste feest van het jaar

Advertentie

Binnenkort vieren we weer het mooiste feest van het jaar: Kerstmis. Gezellig met vrienden of familie rond de kerstboom een paar dagen genieten. Traditiegetrouw kleden we het huis aan met een kerstboom, lichtjes en andere sfeervolle versierselen. Maar wist u dat kerst ook duurzaam, milieuvriendelijk en plezierig voor uw portemonnee kan zijn?

Echte kerstboom of kunstkerstboom?

Het is niet duidelijk wat beter is voor het milieu: een echte kerstboom of een kunstkerstboom. Maar het is wél duidelijk dat u de milieu-impact verlaagt door een kerstboom dicht bij huis te kopen en er langer mee te doen. Wilt u een echte boom? Kies er dan een die na de feestdagen weer de grond in kan. Gaat u voor een kunstkerstboom, gebruik deze dan zo lang mogelijk.

Tips voor een duurzame, echte kerstboom

Koop er dan een met een grote kluit. Die kan namelijk na het feest de tuin in. Let er op dat u de kerstboom niet dicht bij de verwarming of felle verlichting plaatst. En geef hem elke dag water. Zo blijven de naalden beter zitten en is de overlevingskans groter.

Een echte kerstboom huren

Naast kopen kunt u ook een echte kerstboom huren. Na de feestdagen gaat de boom terug in de grond. Zo’n 90% van deze bomen overleeft de kerstperiode. En huurbomen kunnen tot wel 5 keer verhuurd worden! Heel duurzaam dus. Het composteren of versnipperen van echte kerstbomen levert weer bruikbare producten op, zoals een bodemverbeteraar of bodembedekker.

Tips voor een duurzame, kunstkerstboom

Gaat u liever voor een kunstkerstboom? Let dan op de kwaliteit en betaal liever iets meer voor een goede kunstboom die lang(er) meegaat. Om de paar jaar een nieuwe kunstboom is waarschijnlijk duurder en zeker nadeliger voor het milieu. Een tweedehands kunstkerstboom (van goede kwaliteit) is ook een duurzame keuze. Het scheelt in prijs en u helpt de levensduur te verlengen. Een kunstkerstboom gaat gemiddeld 6 tot 10 jaar mee.

Een echte of kunstkerstboom weg doen

Lever een afgedankte (echte) kerstboom in bij de afvalwerker. Hier levert de verbranding veel minder milieuvervuiling op dan bij verbranden op straat en wordt een deel van de verbrandingsenergie omgezet in elektriciteit. Gooit u een kunstkerstboom weg? Doe die dan bij het grofvuil. In de meeste gevallen verdwijnt de boom in een afvalenergiecentrale. En wordt het ook omgezet in elektriciteit.

Kerstverlichting

Kies voor de verlichting in de kerstboom energiezuinige ledlampjes. Wilt u ook de tuin verlichten? Doe dit dan ook met zuinige ledlampjes. Plaats een timer zodat de lampjes alleen tijdens de avonduren branden en niet de hele nacht en dag (als niemand er van geniet) energie verbruiken.

Meer informatie vindt u op de website van milieucentraal

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.