AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

DSW slaat alarm met recordstijging: Zorgpremie 2024 naar €149 per maand

Advertentie

Ieder jaar is het weer de vraag: wat worden de zorgpremies voor 2024? Vorige week werd op Prinsjesdag de nominale rekenpremie bekendgemaakt. Vandaag komt verzekeraar DSW, traditiegetrouw een week na Prinsjesdag, met hun antwoord. Aankomend jaar stijgt hun zorgpremie met 11,50 euro per maand. Daarmee gaat in 2024 de basisverzekering van DSW 149 euro per maand kosten. Dit is de hoogste stijging ooit, daarom luidt DSW de noodklok.

De traditie van DSW

Ieder jaar is het DSW die als eerste de nieuwe zorgpremies voor het komende jaar bekendmaakt. Deze bekendmaking is uitgegroeid tot een symbolische start van het nieuwe zorgseizoen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? DSW hecht veel waarde aan transparantie en vertrouwen. Door als eerste met de premies naar buiten te treden, laten ze zien dat ze open en eerlijk zijn over de kosten, wat het vertrouwen van hun verzekerden versterkt.

Door deze traditie dient DSW ook als leidraad voor de sector. Andere zorgverzekeraars kijken vaak naar DSW om een idee te krijgen van welke richting de premies opgaan.

Daarnaast biedt het vroeg bekendmaken van de premies DSW een ander voordeel. Het trekt de aandacht van mensen die snel beslissingen willen nemen over hun zorgverzekering. 

De premiestijging van dit jaar is met een stijging van 8,4% de grootste stijging van de zorgpremie die DSW doorvoert sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006.

Jaar20142015201620172018201920202021202220232024
DSW maandpremie€ 95,00€ 95,00€ 98,75€ 108,00€ 107,50€ 112,00€ 118,00€ 124,50€ 127,75€ 137,50€ 149,00
Stijging of daling t.o.v. jaar ervoor0%3,9%9,4%-0,5%4,2%5,4%5,5%2,6%7,6%8,4%
Premieoverzicht DSW van de afgelopen 10 jaar,

Waarom stijgt de zorgpremie weer?

De zorgpremies stijgen door verschillende redenen. Eén daarvan is de stijging van de salarissen van zorgmedewerkers, die naar verwachting zal aanhouden. Daarnaast neemt de vergrijzing toe en groeit het aantal mensen met chronische gezondheidsproblemen, wat de vraag naar zorg verhoogt. Hierdoor is meer zorgpersoneel nodig. Dit alles draagt bij aan een stijging van de zorgkosten en, op zijn beurt, de premies.

Wat kunnen we verwachten van andere verzekeraars?

De stijging van deze eerste zorgpremie voor 2024 ligt dus in lijn met de verwachting van de overheid. Maar wat kunnen we verwachten van andere zorgverzekeraars? Dat blijft nog de vraag, maar de kans is zeker aanwezig dat zij een vergelijkbare koers zullen varen. 

De geschiedenis leert ons namelijk dat de premiehoogte die DSW als eerste bekend maakt, vaak als richtlijn dient voor de grote zorgverzekeraars zoals Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. We moeten nog even geduld hebben voor de onthulling van de rest van de premies; de zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om hun nieuwe tarieven te presenteren.

Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de premie voor de basisverzekering. Hierdoor kunnen flinke premieverschillen ontstaan.

Mirjam Prins, zorgverzekeringexpert van Independer

In voorgaande jaren hebben verzekeraars geprobeerd premiestijgingen te beperken door een deel van hun reserves te gebruiken. Deze reserves zijn ondertussen afgenomen, waardoor er minder middelen zijn om de kosten te verlagen.

Houd november in de gaten

Zorgverzekeraars hebben tot en met zondag 12 november de tijd om hun zorgpremies voor het komende jaar bekend te maken. Als eerste op de hoogte zijn? Meld je gratis aan voor de Independer Zorgpremie Alert.

Advertentie
Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.