Dit is de gemeenteraad van Voorne aan Zee
De gemeenteraad van Voorne aan Zee heeft 35 leden en bestaat uit 11 fracties (IBV, VVD, GL/PvdA, CDA, PVaZ, D66, BVNL, ONS Brielle, Forum voor Democratie, Vrij Voorne en Fractie den Brok). De grootte van de fractie is afhankelijk van het aantal stemmen dat een politieke partij kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Voor een compleet overzicht: https://voorneaanzee.raadsinformatie.nl/leden.
Wat doet de gemeenteraad?
De leden van de raad worden om de vier jaar door de inwoners van Voorne aan Zee gekozen. De gemeenteraad bepaalt de kaders, de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente, denk aan de begroting, beleidsplannen, verordeningen en bestemmingsplannen. Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid en zij nemen de dagelijkse besluiten over het ‘reilen en zeilen’ binnen de gemeente.
Samen met het college van burgemeesters en wethouders (ook wel college van B&W genoemd) vormt de gemeenteraad het bestuur van de gemeente. De burgemeester is voorzitter van zowel het college van B&W als de gemeenteraad.
Naast de raadsleden zijn er ook commissieleden die de raadsfracties ondersteunen. Er zijn 43 commissieleden, zij nemen deel aan de drie verschillende raadscommissies: de commissie Samenleving, de commissie Ruimte en de commissie Algemene Zaken & Middelen. Voor een compleet overzicht van alle commissieleden: https://voorneaanzee.raadsinformatie.nl/leden.
Wat doen de raadscommissies?
Een raadscommissie adviseert de raad over besluiten die door de gemeenteraad moeten worden genomen. In een commissie wordt niet gestemd, dat wordt gedaan in de raad. Voorafgaand en tijdens de commissievergaderingen kunnen commissieleden technische en feitelijke vragen stellen om informatie te verkrijgen en een eerste discussie voeren over het voorstel. Ze peilen dan ook hoe andere partijen over het voorstel denken en welke informatie nog nodig is om tot een goed besluit te komen waarbij alle belangen goed worden afgewogen. Daarbij worden ook de belangen van eventuele insprekers betrokken. In de raadsvergadering wordt het politieke debat hierover gevoerd en een besluit genomen.
Inspreken in de commissie- en raadsvergadering
U kunt inspreken (5 minuten spreektijd) tijdens een commissievergadering over onderwerpen die op de agenda staan maar ook over overige onderwerpen uit het vakgebied van de commissie. Ook tijdens een raadsvergadering kunt u inspreken over onderwerpen die op de agenda staan.
Spreekrecht is echter niet mogelijk over onderwerpen waarover formele inspraakprocedures op grond van specifieke wettelijke regelingen, of bezwaar- en beroepsprocedures gaande zijn of al afgerond zijn. Ook is het niet mogelijk in te spreken bij een raadsvergadering als de inspreker tijdens een commissievergadering over hetzelfde heeft ingesproken.
Aanmelden voor spreekrecht
Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, meldt u dit dan tenminste 24 uur voor aanvang van de vergadering aan de griffie via griffie@voorneaanzee.nl onder vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer en het onderwerp waarover u het woord wenst te voeren.
Bijwonen van de vergaderingen
De commissie- en raadsvergaderingen zijn openbaar voor iedereen toegankelijk maar ook online/live te volgen en achteraf terug te zien via https://voorneaanzee.raadsinformatie.nl. Hier vindt u ook de agenda en vergaderstukken voor de commissie- en raadsvergaderingen.
Contact met de griffie
Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met de gemeenteraad. De meest makkelijke weg is door een e-mail te sturen naar de griffie via griffie@voorneaanzee.nl.