Alles lezen? Kies voor PREMIUM

Klik hier voor meer informatie
Algemeen

Dierenartsen waarschuwen voor filmkat Argylle

Advertentie

Op 1 februari gaat de film Argylle in première in de Nederlandse bioscopen. De kat Alfie die een hoofdrol speelt in deze blockbuster wordt tijdens de film meegedragen in een rugtas met een kijkraampje. Je ziet voornamelijk de kop van het dier met de kenmerkende naar voren gevouwen oren van een Scottish fold. Wij maken ons grote zorgen. Willen mensen na het zien van deze film straks massaal een Scottish fold?

Levenslang pijn

De gevouwen oren van de Scottish fold zijn een symptoom van een erfelijke kraakbeenafwijking. Deze ongeneeslijke en pijnlijke aandoening tast niet alleen het kraakbeen aan in de oren, maar ook in alle gewrichten. Om die reden is het in Nederland verboden om te fokken met de Scottish fold en kruisingen daarvan. Het kopen en verkopen is echter (nog) niet verboden. De handel in deze ongezonde dieren wordt waarschijnlijk volgend jaar verboden, maar dat is te laat voor Argylle.

Dieren uit films razend populair

Er ontstaat regelmatig een grote vraag naar de dieren uit populaire films. Dit gebeurde eerder met de sneeuwuil van Harry Potter, de anemoonvis uit Finding Nemo en langer geleden met 101 Dalmatiërs. Die toename in populariteit veroorzaakt vaak ook een groei van malafide handelaren en veel ellende voor de dieren zelf.

Samen met de Sophia-Vereeniging, Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn en dierenartsen van Caring Vets en de KNMvD waarschuwen we bezoekers van Argylle om vooral geen Scottish fold te kopen. Ook vragen we bioscopen om een duidelijke disclaimer te tonen voor en na de film, die bezoekers informeert over de vele gezondheidsproblemen van dit ras.

Advertentie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.