Uit de recente ‘Energiemonitor klantbeleving’ van de ACM blijkt dat maar liefst 65 procent van de consumenten een variabel energiecontract heeft. Deze groep loopt een groot risico als de energieprijzen gaan stijgen dit najaar. Ze doen er goed aan om nu al over te stappen naar een vast contract.
Ondanks recente prijsdalingen en de bescherming van het prijsplafond, is het voor consumenten belangrijk te beseffen dat de energieprijzen aan het einde van het jaar kunnen stijgen. Vooral met de winter in aantocht en het naderende einde van de overheidssteun.
Wat afgelopen jaar de enige keuze was, namelijk het variabele contract, kan nu een financiële uitdaging vormen. Dat komt door diverse factoren, waaronder een krapper wordende energiemarkt. Dat betekent dat er minder energie beschikbaar is, mede door Ruslands verminderde leveringscapaciteit en door plotselinge gebeurtenissen zoals productiestoringen en stakingen.
Hierdoor kunnen prijzen in een razendsnel tempo stijgen. Een recent voorbeeld is de gasprijs die door stakingen bij LNG-leveranciers in Australië binnen één dag in Nederland met maar liefst 30 procent steeg.
Daarnaast is de concurrentie tussen energieaanbieders weer volop gaande. Nieuwe klanten worden met open armen ontvangen, wat resulteert in gunstige tarieven en voorwaarden. Contracten met vaste tarieven zijn momenteel voordeliger dan de variabele tarieven. Dit maakt het afsluiten van een vast contract nu een strategische zet om een scherpe prijs voor het komende jaar te garanderen.
Het advies aan consumenten is daarom: stap over naar een vast energiecontract voor zekerheid. Een vast contract biedt bescherming tegen onverwachte stijgingen. Het is te vergelijken met het kopen van een paraplu als de zon schijnt en voordat het regent. Hoewel je de paraplu op dit moment niet nodig hebt, zal deze van grote waarde zijn wanneer de regen uiteindelijk valt. Bovendien is de prijs van een paraplu hoger als het regent.