GemeenteBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Commissaris van de Koning ontvangt profielschets burgemeester

Advertentie

Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit, nam dinsdag 9 januari 2024 tijdens een openbare vergadering de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Voorne aan Zee aan. Uit handen van de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Bert van Ravenhorst, werd de profielschets aangeboden.

Op 1 januari 2023 startte de nieuwe gemeente Voorne aan Zee met waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. Bij de start van een nieuwe gemeente komt altijd veel kijken. Daarom is de gemeente niet meteen op zoek gegaan naar een kroonbenoemde burgemeester. De zoektocht begint met het opstellen van de profielschets door de gemeenteraad. In de profielschets wordt verwoord welke verwachtingen Voorne aan Zee heeft van de nieuwe burgemeester en over welke eigenschappen en vaardigheden de kandidaat moet beschikken. Bij het opstellen hiervan is ook bij inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en dorps- en wijkraden van de gemeente Voorne aan Zee input opgehaald. De profielschets en de rapportage kunt u vinden op https://www.voorneaanzee.nl/onzeburgemeester

Toekomstige burgemeester

Onze burgemeester moet zich volgens onze inwoners vooral richten op openbare orde, veiligheid en handhaving, álle inwoners en goed, integer en betrouwbaar bestuur. De belangrijkste eigenschappen van onze burgemeester die worden genoemd zijn zichtbaar aanwezig en benaderbaar zijn, verbindend zijn en iemand zijn die boven de partijen staat.

De gemeente is nog in opbouw en dit vraagt het nodige. ‘We verwachten van onze burgemeester, dat hij of zij in dit leerproces vooropgaat. We beseffen dat er veel burgemeestersvacatures zijn in Zuid-Holland, toch verwachten wij dat die kandidaten zullen reageren die passen bij Voorne aan Zee,’ lichtte Bert van Ravenhorst toe tijdens zijn voordracht.

In de openbare raadsvergadering op 9 januari is de profielschets besproken met de Commissaris van de Koning. Hij sprak zijn tevredenheid uit over de profielschets en ging onder meer in op de cultuur van de besluitvorming, de aanwezigheid van humor in het debat, bestuurlijke ervaring, nevenfuncties en de rol van de burgemeester in de regio waarbij het onderhouden van contacten, het beschikken over een netwerk en het opkomen voor de belangen van Voorne aan Zee werden benadrukt.

Volgende stappen

Op 15 januari 2024 stelt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de vacature open. De burgemeestersvacature wordt op 15 januari 2024 gepubliceerd in de Staatscourant op basis waarvan kandidaten kunnen reageren. Als de reactietermijn is verlopen zal de Provincie bekendmaken hoeveel kandidaten hebben gereageerd. In overleg met de Commissaris van de Koning wordt bepaald met welke kandidaten de vertrouwenscommissie in gesprek gaat. Dit moet leiden tot een voordracht die naar verwachting voor het zomerreces zal plaatsvinden. Evenals de installatie van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Voorne aan Zee.

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

Advertentie
Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.