Gemeente

College Voorne aan Zee stelt nieuw OZB-percentage voor

Advertentie

Op 23 februari neemt de gemeenteraad een besluit over de onroerendezaakbelasting (OZB) 2023. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor een inflatiepercentage van 4,9% te gebruiken. Dat is lager dan de huidige inflatie. Daarnaast wordt het OZB-percentage voor alle inwoners van de gemeente Voorne aan Zee gelijk getrokken. Hierdoor is er ten opzichte van 2022 geen verschil meer in het OZB-percentage voor inwoners van de drie voormalige gemeenten. 

Eén OZB-percentage voor de hele gemeente

Volgens de wet moet de nieuwe gemeenteraad na een fusie binnen drie maanden één OZB-percentage vaststellen voor de nieuwe gemeente. De drie voormalige gemeenten hanteerden in 2022 een verschillend OZB-percentage. Dat alle inwoners en ondernemers in Voorne aan Zee nu hetzelfde percentage gaan betalen, betekent dat de stijging voor sommigen groter zal zijn dan voor anderen, afhankelijk van of zij in Brielle, Hellevoetsluis of Westvoorne woonden of gevestigd waren. 

Wethouder financiën Robert van der Kooi: “We realiseren ons als college goed dat deze stijging van de OZB niet fijn is voor de portemonnee van veel inwoners en ondernemers. Meestal stijgt de OZB iets meer dan de inflatie. Met dit voorstel houden we de stijging beperkt en blijven we met alle aanpassingen samen onder het landelijke inflatiepercentage van ongeveer 17%.”

Tarieven woonlasten

De tarieven van de woonlasten, zoals riool- en afvalstoffenheffing zijn voor 2023 vorig jaar grotendeels al bepaald door de gemeenteraden van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Voor de riool- en afvalstoffenheffing hebben de voormalige gemeenteraden gekozen om de verschillen per gemeente te behouden. Dit betekent dat inwoners, afhankelijk van waar zij wonen, in 2023 en mogelijk ook in 2024 een ander bedrag betalen. 

Wethouder Van der Kooi: “We willen natuurlijk eenduidige belastingtarieven voor onze inwoners. Daarom gaan we ervoor zorgen dat alle inwoners uiterlijk 1 januari 2025 dezelfde riool- en afvalstoffenheffing betalen. Dan zijn er voor de woonlasten geen verschillen meer tussen de voormalige gemeenten. Dat is mooi!”

Onroerendezaakbelasting 2023: Het OZB-tarief 2023 is voor gemeente Voorne aan Zee vastgesteld op 0,0912%. Bij een woningwaarde van € 350.000,- euro komt dat neer op € 319,-.

Rioolheffing 2023: Brielle: € 242,-, Hellevoetsluis: € 168,- en Westvoorne: € 288,-.

Afvalstoffenheffing 2023: Brielle: € 307,-, Hellevoetsluis: € 350,- en Westvoorne: € 366,-.

Bovenstaande bedragen zijn afgerond.

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.