Gemeente

Burgemeester Westvoorne opent tentoonstelling originele oorkonde Rockanje

Advertentie

Rockanje – Burgemeester Peter de Jong heeft op 29 juni de tentoonstelling van de originele oorkonde van Rockanje geopend. De burgemeester deed dat samen met Pleun Briggeman, lid van het Comité Rockanje 800 jaar. De oorkonde is vanaf 30 juni t/m 30 september te bewonderen in Openluchtmuseum De Duinhuisjes in Rockanje. De burgemeester heeft de oorkonde, die in het archief van het bisdom van Brugge wordt bewaard, naar Rockanje gehaald om aan de inwoners te tonen. Hij nam dit initiatief in het kader van 800-jarig bestaan Rockanje.

Dirk van Voorne

Dirk van Voorne legde in het jaar 1220 in de oorkonde het ontstaan van Rockanje vast en bezegelde dit document, waarmee hij een deel van zijn land schonk aan de monniken uit het Vlaamse Ter Doest. Zij hadden hem geholpen in 1214 toen stormvloeden grote delen van Voorne onder water hadden gezet. Rockanje was door de hulp van de monniken gered van overstroming. Burgemeester De Jong: “Het feit dat deze bijzondere oorkonde van Dirk van Voorne na 802 jaar weer terug is in Rockanje, vind ik geweldig. Het is immers het eerste document waarin de naam van Rockanje genoemd wordt. Als dorp maken we verbinding met onze historie en dat draagt bij aan onze unieke identiteit. Daar zijn we gezamenlijk trots op!”

Tentoonstelling in De Duinhuisjes

De originele oorkonde van Rockanje is te bewonderen bij Openluchtmuseum De Duinhuisjes van 30 juni t/m 30 september 2022, Duinstraat 18, Rockanje. Het museum is geopend op zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. In de zomer is het ook open op woensdagmiddag. De oorkonde is van 1 t/m 31 oktober 2022 nog te zien in de hal van het gemeentehuis in Rockanje.

Creatieve wedstrijd voor kinderen rondom oorkonde

De gemeente Westvoorne organiseert rondom de oorkonde een creatieve wedstrijd voor kinderen in Voorne aan Zee. Burgemeester De Jong heeft op 29 juni zelf het startsein voor deze wedstrijd gegeven. De Reddingsbrigade Rockanje overhandigde hem op het strand bij de Eerste Slag belangrijke flessenpost. De fles bevatte een bericht van Dirk van Voorne over de originele oorkonde van Rockanje. Daarop hebben de burgemeester en wethouder Wilbert Borgonjen de aanwezige kinderen uit groep 4 en 5 van De Zeewinde gevraagd een nieuwe oorkonde te ontwerpen voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. 

Vanzelfsprekend kunnen alle kinderen meedoen. Zij kunnen hun zelf ontworpen oorkonde uiterlijk 31 oktober 2022 inleveren bij het gemeentehuis van hun eigen gemeente. In december maken we bekend via de websites van de gemeenten en de kranten Briels Nieuwsland, Groot Hellevoet en Weekblad Westvoorne wie de mooiste oorkonde heeft gemaakt. De winnaar mag zijn of haar oorkonde aanbieden aan de nieuwe burgemeester en krijgt een leuk verrassingspakket! De wedstrijd wordt verspreid via papieren placemats via de basisscholen en verschillende horecagelegenheden op Voorne.

Bron- en foto: Gemeente Westvoorne

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.