Gemeente

Bijzondere gedenksteen gevonden

Advertentie

Rockanje – Bij het opruimen van de zolder van het gemeentehuis in Rockanje kwam iets bijzonders tevoorschijn: een gedenksteen uit 1893 voor Hellevoeter Piet den Blijker. Den Blijker vocht mee bij de Tiendaagse Veldtocht van 1831 om België te heroveren.

Deze veldtocht vond bijna 200 jaar geleden plaats om de Belgische opstand de kop in te drukken. Eerder hadden de Belgen zich afgescheiden van Nederland. Koning Willem I wilde dat terugdraaien, maar was niet succesvol. Het werd een wapenstilstand en België bleef onafhankelijk.

Hoe de steen op de zolder van het gemeentehuis terecht is gekomen is onduidelijk, ook is niet duidelijk waar de gedenksteen ingemetseld heeft gezeten. Burgemeester De Jong overhandigde de gedenksteen gisteren aan Duncan Peltenburg, directeur van Museum Fortresse Holland in Hellevoetsluis. Het museum voegt de gedenksteen toe aan de collectie.

Bron- en foto’s: Gemeente Westvoorne

Advertentie

Geef een reactie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.