Neem jij het liefst een duik in een nietsverhullende stringbikini, een niet-officiële boerkini of met een onderbroek onder je zwembroek? Deze soorten badkleding zijn niet in elk zwembad in Zuid-Holland toegestaan. 58% van de Zuid-Hollandse zwembaden heeft in hun digitale huisregels kledingvoorschriften opgenomen, waarin bezoekers wordt verplicht zwemkleding te dragen. Dit blijkt uit onderzoek van online stijlgids Dresscode.nl.
Maar wat wordt er verstaan onder ‘geschikte’ zwemkleding? Hier denkt niet iedereen hetzelfde over. Volgens sommigen valt nietsverhullende of juist gezichts- en lichaamsbedekkende zwemkleding hier niet onder, terwijl anderen dit juist als geschikt beschouwen. Om discussie te voorkomen, benoemt 9% van de Zuid-Hollandse zwembaden nadrukkelijk in de voorschriften dat het dragen van zulke zwemkleding niet (of soms juist wel) is toegestaan, of enkel in aangepaste vorm.
Nietsverhullende bikini’s niet altijd geaccepteerd
In Zuid-Holland vermeldt 7% van de zwembaden specifieke voorschriften op hun website rondom het dragen van een string. Waar strings niet zijn toegestaan, mogen vrouwen vaak ook niet zonder topje zwemmen of zonnen. In de provincie zijn er daarmee relatief gezien minder vaak regels voor schaarse badkleding dan landelijk, waar het gemiddeld om 12% van de zwembaden gaat. In zes andere provincies ligt het percentage hoger dan in Zuid-Holland, waaronder Noord-Brabant (29,4%), Gelderland (21,7%) en Utrecht (12,5%).
Regels rondom religieuze zwemkleding
Hoewel nergens boerkini’s helemaal zijn verboden, stelt 5% van de Zuid-Hollandse zwembaden specifieke eisen aan het type boerkini dat gedragen mag worden. Vrouwen mogen hier alleen in een ‘officiële boerkini’ zwemmen, gemaakt van zwemstof zoals Lycra. Landelijk ligt dit percentage op 4,5%. In drie provincies ligt dit percentage hoger dan in Zuid-Holland. In Gelderland hanteren de meeste zwembaden (10,1%) regels rondom dit soort religieuze kledingstukken.
Ondergoed onder zwemkleding beschouwd als onhygiënisch
Misschien herken je het wel: zwemmers die een onderbroek onder hun zwembroek dragen. Vaak omdat zwembroeken los zitten, maar soms ook voor het ‘hippe’ randje dat boven de zwembroek uit steekt. Echter vindt niet iedereen dit hygiënisch, waardoor het dragen van een onderbroek in bijna 1 op de 20 zwembaden in ons land expliciet niet is toegestaan. In Zuid-Holland is er slechts één zwembad dat dit in het reglement heeft opgenomen.
Benieuwd hoeveel zwembaden in de rest van Nederland kledingvoorschriften hanteren? En wat wel en niet wordt geaccepteerd? Dit en meer vind je in het onderzoeksverslag:
https://www.dresscode.nl/kledingvoorschriften-in-zwembaden-wat-mag-wel-en-wat-niet/