GemeenteAlgemeen

Bereid u voor op de hitte met deze tips om koel te blijven

Advertentie

Westvoorne – Vanaf vandaag worden er temperaturen van 30°C of hoger voorspeld. Waarschijnlijk wordt het Nationaal Hitteplan geactiveerd. We geven u tips om koel te blijven tijdens het warme weer en hebben ook tips voor ouderen en kinderen.

  • Vermijd de directe zon (vooral midden op de dag).
  • Zorg dat u altijd water bij u hebt.
  • Volg de weersvoorspellingen.
  • Smeer u goed in met zonnebrand.
  • Drink voldoende water (een glas per uur).
  • Blijf koel door het dragen van een hoed en zonnebril. Draag luchtige kleding en koel af door een natte handdoek in uw nek te leggen.
  • Zoek de schaduw op.
  • Vermijd intensieve inspanning. Doe dit wanneer het is afgekoeld.

Het Nationaal Hitteplan treed in werking bij extreem warm weer

Het Nationaal Hitteplan treedt in werking als de kans op aanhoudend extreem warm weer zeer groot is, dit gebeurt meestal landelijk maar kan ook regionaal. Het gaat hierbij om minstens vier opeenvolgende dagen met een temperatuur van 27 °C of hoger.

Effecten van aanhoudend warm weer

Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden, kan dit leiden tot een verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. Klachten variëren van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn, huidklachten zoals jeuk en uitslag met blaasjes tot gevolgen van uitdroging zoals kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaatziekten leiden tot verstoring van de bloeddoorstroming van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen.

Vermoed u een zonnesteek? Dat kan gevaarlijk zijn. Bel met uw huisarts of 112 als dat nodig is.

Hittemaatregelen en hittetips

Bekijk het filmpje Hitte en ouderen van Kennis voor Klimaat TV. Meer informatie over omgaan met hitte vindt u hieronder en op de website van het RIVM.

Bron: Gemeente Westvoorne

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.