AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Ben ik aansprakelijk als een voorbijganger uitglijdt over sneeuw op mijn stoep?

Advertentie

Nederland kleurt deze dagen op veel plaatsen maagdelijk wit. Niet overal ligt genoeg sneeuw om een sneeuwpop te maken, maar gladde straten en stoepen leiden wel tot fikse slip- en glijpartijen. Stel, een voorbijganger glijdt uit op de besneeuwde stoep voor je huis, is het dan jouw schuld? Jurist Rembrandt Groenewegen legt aan Independer uit wanneer je wel of niet aansprakelijk bent.

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

“Sinds 2007 heeft een burger geen verplichting meer voor het schoonvegen van de stoep voor zijn of haar huis,” vertelt Rembrandt Groenewegen, jurist Verkeer en Letsel bij juridisch dienstverlener DAS. “De stoep is eigendom van de gemeente. Soms kan het wel zo zijn dat je eigenaar bent van een pad dat van en naar je huis loopt, in dat geval is het jouw eigendom en dan heb je een zogeheten zorgplicht voor de veiligheid van de weggebruiker.”

De gemeente is ook meestal niet aansprakelijk, omdat gladheid door vorst, ijzel, hagel en sneeuw niet gezien worden als gebrek aan de weg maar als natuurverschijnsel. Ze moet wel ‘haar best doen’ om hoofdwegen en (fiets)paden sneeuwvrij te maken. Dit noem je inspanningsplicht. Zij moet beschikken over een gladheidsbestrijdingsplan, waarin staat hoe de gemeente gladheid bestrijdt (schoonvegen en zout strooien) en wat de strooiroutes zijn.

Maar dit betekent niet dat het op de plek waar er gestrooid wordt, niet meer glad is. Daarnaast moet pekel ingereden worden en dat kan niet op stoepen. Het is vanwege mankracht, materiaal, financiële middelen, zoutvoorraad en milieuafwegingen onmogelijk om alle wegen en paden sneeuwvrij te maken.

Doe het goed of doe het niet

De gemeente is dus niet aansprakelijk voor een spontane uitglijder door sneeuw op jouw stoep, maar jijzelf als woningeigenaar ook niet. Je stoep schoonvegen is natuurlijk wel sociaal tegenover buurtgenoten en voorbijgangers. “Maar hiervoor geldt wel: doe het goed of doe het niet,” waarschuwt de jurist. “Indien je de stoep voor je huis niet goed schoonveegt, waardoor deze juist aanzienlijk gladder wordt dan de rest van de stoep, dan kan je ondanks jouw goede intenties wel aansprakelijk zijn voor de gevolgen van een glijpartij.”

Wees er bewust van dat als je met gladheid naar buiten gaat, je zelf ook een risico neemt.

Rembrandt Groenewegen, Jurist Verkeer en Letsel bij DAS

Ook wanneer je besluit om je auto te wassen, emmers met water op straat leeg te gooien of een ijsbaan te creëren voor buurtkinderen en er gladheid ontstaat, kun je met succes aansprakelijk gesteld worden. Groenewegen:”,Er moet wel een groot verschil zijn met de rest van de straat. Het gedeelte moet door jouw handelen dus aanzienlijk gladder zijn geworden dan de rest van de straat.”

Gedrag van ‘slachtoffer’

Ook wordt er gekeken naar het eigen gedrag van de persoon die is uitgegleden en letsel of schade hierdoor heeft opgelopen. “Iemand die de hond uitlaat en extra voorzichtig loopt en toch uitglijdt, zou eerder met succes de woningeigenaar aansprakelijk kunnen stellen dan een man die met hoge snelheid door de straat fietst. Hij is dan zelf onvoorzichtig geweest.”

De vrouw die voorzichtig haar hond uitlaat, kan terugvallen op haar aansprakelijkheidsverzekering. “Als door jouw handelen een persoon schade krijgt waarvoor jij aansprakelijk kan worden gehouden, is dat in principe iets voor je aansprakelijkheidsverzekering,” licht woonverzekering-expert Michel Ypma van Independer uit. “Denk bijvoorbeeld aan schade aan kleding of letselschade waardoor het slachtoffer aantoonbaar inkomsten misloopt. Medische kosten zelf zijn in de regel iets voor de ziektekostenverzekering van ‘het slachtoffer’.”

Als je geen aansprake­lijk­heids­ver­ze­ke­ring hebt en je bent wel aansprake­lijk voor schade, zul je die schade zelf moeten betalen.

Michel Ypma, woonverzekering-expert bij Independer

Wanneer het ‘slachtoffer’ niet lopend, maar op de brommer of scooter door jou is uitgegleden op jouw besneeuwde stoep, zit het net even iets anders. Ypma: “Mogelijk is de schade aan bijvoorbeeld de brommer wel verzekerd op een volledig casco verzekering. Het slachtoffer kan die schade daar claimen, waarna de verzekeraar de schade op jou komt verhalen. Als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt en je bent wel aansprakelijk voor schade, zal je die schade zelf moeten betalen.”

Neem geen onnodige risico‘s

Om gedoe met aansprakelijkheid te voorkomen, geeft de jurist nog een aantal tips. “Wees er bewust van dat als je met gladheid naar buiten gaat, je zelf ook een risico neemt. Mocht je toch naar buiten gaan, pas je snelheid dan aan. Neem geen onnodige risico‘s. Let vooral op bij bruggen, verhoogde op- en afritten die geen directe verbinding hebben met de grond. Deze zijn sneller vatbaar voor kou, worden daardoor sneller glad en blijven ook langer glad.”

5 manieren om je stoep sneeuwvrij te maken

  • Veeg de sneeuw aan de kant met een harde bezem, zodat anderen er geen last van hebben. Bij voorkeur tegen een muurtje. Houd bij het vegen de goten en rioolputten vrij van sneeuw, deze kunnen overstromen wanneer de sneeuw smelt.
  • Gebruik een metalen sneeuwschuiver om de sneeuw opzij te schuiven.
  • Strooizout kun je het beste gebruiken nadat je de meeste sneeuw hebt weggeveegd of weggeschoven, de onderste laag sneeuw kan namelijk vastvriezen en spekglad worden. Strooizout is een dooimiddel. Door het te strooien, bevriest water bij een lagere temperatuur waardoor sneeuw en ijzel smelten. Als je geen strooizout in huis hebt, kun je ook keukenzout gebruiken. Let op! Gebruik zo min mogelijk, want strooizout is niet goed voor planten en dieren. Zo kunnen honden er ziek van worden wanneer ze het binnenkrijgen.
  • Zand is een duurzamere optie dan zout. Door de zandkorrels wordt de sneeuw stroever, waardoor je meer grip hebt.
  • Dooikorrels zijn een milieu- en diervriendelijk alternatief voor strooizout. De kleine, helderwitte bolletjes worden warm wanneer ze in aanraking komen met ijzel, sneeuw of ijs. Ze zijn te koop bij sommige doe-het-zelf-zaken of online te bestellen.
Advertentie
Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.