Algemeen

Aquaplaning: wat is het, en hoe voorkom je het?

Advertentie

Moet je rijden bij erg nat weer? Dan kan je last krijgen van aquaplaning. Aquaplaning ontstaat bij veel water op het wegdek, waardoor de banden het contact met de weg verliezen. Wat moet je doen bij aquaplaning, en hoe kan je het voorkomen? Vergelijkingswebsite Independer geeft tips;

Wat is aquaplaning?

Bij aquaplaning ligt er een dunne laag water tussen de banden en het wegdek. Aquaplaning werkt als volgt: wanneer het regent en je rijdt met hoge snelheid, dan wordt het water dat al op de weg ligt naar voren ‘geduwd’ (stuwing). Soms kunnen je autobanden dit water niet snel genoeg afvoeren. Hierdoor worden de banden opgetild, waardoor ze ‘op’ het laagje water rijden. Dit zorgt ervoor dat je geen grip meer hebt op het wegdek. Ook voelt het alsof je geen controle hebt over je wielen. In sommige gevallen kan je auto onbestuurbaar worden en raak je in een slip.

Waar is de kans op aquaplaning het grootst?

Je hebt een grotere kans op aquaplaning als er veel water op het wegdek ligt. Maar aquaplaning ontstaat ook vaker bij een hoge snelheid, bij autobanden met weinig bandenprofiel (minder dan 3 mm) en auto’s met brede banden. Op de snelweg rijd je natuurlijk het snelst, waardoor de kans op aquaplaning daar het grootst is. Bovendien is er op de snelweg soms sprake van spoorvorming door vrachtverkeer, of zijn er wegen met diepe oneffenheden. Hier blijft water makkelijker staan.

Aquaplaning voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om aquaplaning te voorkomen.

Check de profieldiepte van je banden

Banden met weinig profiel kunnen water minder goed afvoeren. Wettelijk moeten je banden een profieldiepte hebben van 1,6 millimeter. Dit geldt voor zomerbanden. Maar nog beter is om ervoor te zorgen dat je je banden laat vervangen wanneer de profieldiepte 3 millimeter of minder is. Bij winterbanden moet de profieldiepte minstens 4 millimeter zijn. De profieldiepte van je banden checken doe je met een dieptemaat. Deze kun je kopen bij vrijwel elke garage of autodealer.

Controleer je bandenspanning

Controleer regelmatig de bandenspanning van je wielen. Hoe beter de spanning van je banden is, hoe kleiner het oppervlak is dat contact heeft met het wegdek. Het gewicht van je auto wordt zo verspreid over een kleiner oppervlakte. Dit verkleint de kans op aquaplaning.

Pas je rijgedrag aan bij slecht weer

Moet je rijden op een nat wegdek? Dan is je rijgedrag aanpassen een goed idee. Verminder je snelheid en houd meer afstand. Zorg er ook voor dat je langzaam optrekt en eerder afremt. Let extra op bij wegen met spoorvorming. Probeer bij slecht weer en veel water op het wegdek niet in de sporen te rijden.

Gebruik geen brede banden

Met brede banden heb je meer kans op aquaplaning. Bij brede banden wordt het gewicht van je auto verdeeld over een veel groter oppervlak. Hierdoor kunnen de banden niet zo makkelijk door het laagje water ‘snijden’. Bovendien moeten brede banden meer water verwerken. 

Wat te doen bij aquaplaning

Soms kan je bij veel water op het wegdek of slecht weer alsnog last krijgen van aquaplaning. Dit moet je doen:

Rustig blijven

Het is natuurlijk even schrikken, maar probeer vooral rustig te blijven. Zo ben je minder snel geneigd om van schrik gekke dingen te doen.

Gas loslaten

Je eerste reactie bij aquaplaning is misschien om keihard op je rem te trappen. Dat moet je zeker niet doen. In plaats daarvan kan je beter het gas loslaten. Houd daarbij de koppeling ingetrapt tot je weer grip op het wegdek krijgt. Gaat je auto slippen? Houd ook dan de koppeling ingetrapt en blijf kijken in de richting die je op wilt.

Voorzichtig sturen

Bij aquaplaning ben je misschien geneigd om je stuur om te gooien. Zo verhoog je de kans dat je gaat slippen. Probeer zoveel mogelijk te blijven rijden in de richting die je al rijdt. Wil je je richting aanpassen? Stuur dan voorzichtig. Houd altijd je stuur vast met beide handen.

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.