Andermans dieren voeren. Help je, of breng je onbedoeld schade toe?!
Eendjes voeren met je (klein)kind, de hongerige kat van de buren een lekkere maaltijd aanbieden, of naar het weiland in de buurt om de Shetlanders van een kleine snack te voorzien. Het klinkt erg onschuldig, toch kan het voor grote problemen zorgen en zelfs meldingen verstoren.
Sommige dieren krijgen een speciaal soort dieetvoeding. Dit houdt in dat zij ziek kunnen worden van bepaalde voedingsstoffen. Landbouwhuisdieren hebben vaak een uitgebalanceerd dieet dat helemaal is afgestemd op hun behoeften. Appels bevatten ontzettend veel suikers wat voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Niet elk soort groente is gezond voor de landbouwhuisdieren. Gooi dus ook niet zomaar je gft-afval in het weiland.
Wist je dat brood voeren ook erg schadelijk kan zijn? Voor veel dieren is dit een veel te eenzijdige voeding, waardoor ze belangrijke voedingsstoffen missen en eerder ziek kunnen worden. Ook kan het voor verstoppingen zorgen. Beschimmeld brood kan zelfs giftig zijn!
Door het voeren van wilde dieren kunnen ze opdringerig gedrag vertonen en het vermogen om zelf voedsel te vinden kwijtraken.
Het is begrijpelijk om andermans, soms ondervoede, dieren wat eten voor te schotelen. Toch een dringend advies om dit niet te doen! Afgezien van wat hierboven vermeld staat, kan een inspecteur niet bewijzen dat het dier iets tekort komt wanneer het door jouw voeding goed op gewicht is.
Voer daarom niet zomaar andermans dieren. Zou je dit wel graag willen doen? Neem dan de volgende punten in acht:
- Beperk je tot de tuindieren zoals vogels en eekhoorns en de egels
- Doe vooraf onderzoek wat je de dieren het beste kan voeren
- Vraag toestemming aan de eigenaar
Zie jij een dier dat onvoldoende voer krijgt en maak jij je hier zorgen over? Neem dan contact op via 144.