De gemeenteraad van Voorne aan Zee heeft dinsdagavond kennisgenomen van de begroting voor 2023. Deze begroting is gebaseerd op de meerjarenbegrotingen van 2022-2025 en de beleidsstukken die tijdens het fusieproces van de voormalige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne zijn vastgesteld.
De begroting voor 2023 voldoet nog niet aan de wettelijke plicht om een structureel sluitende begroting vast te kunnen stellen, maar moet er vooral voor zorgen dat bestaand beleid verder kan worden uitgevoerd.
De begroting voor dit jaar laat nog een tekort zien van 5,5 miljoen op een totaal van ongeveer 200 miljoen. Wethouder van financiën Robert van der Kooi: “Dat is minder negatief dan begin januari, maar het blijft alle hens aan dek om dit najaar een sluitende meerjarenbegroting voor 2024 en verder te kunnen presenteren.” Het coalitieakkoord wordt op dit moment vertaald naar een collegeprogramma. Om een sluitende meerjarenbegroting voor 2024 en verder op te kunnen stellen, zal het college een herstelplan maken. Samen met het collegeprogramma vormt dit herstelplan daar de basis voor.
Financieel op orde
Na de fusie op 1 januari 2023 zijn de budgetten van de voormalige gemeenten samengevoegd. Eerder is al voorzien dat de nieuwe gemeente Voorne aan Zee waarschijnlijk zou beginnen met een tekort op de begroting. Wethouder Van der Kooi: “Het ziet er nu even minder mooi uit; energielasten en inflatie raken ook de gemeente. Er zijn veel plooien glad te strijken, daar werken we hard aan. We zetten alle zeilen bij om financieel op orde te komen.”
Tekort kleiner dan verwacht
Begin dit jaar is ook direct begonnen met de herijking van de financiën. Wethouder Van der Kooi benadrukt dat dit proces gebruikelijk is voor een fusiegemeente: “De budgetten van de voormalige gemeenten worden samengevoegd. Dat levert in sommige gevallen financiële voordelen op. De eerste fase van de herijking heeft er al voor gezorgd dat het tekort, waar eerder over gesproken werd, veel kleiner is dan gedacht. De komende maanden gaan we verder met de herijking van de budgetten. Dat is onderdeel van het herstelplan. De verwachting is dat daardoor het tekort ook voor dit jaar nog verder zal slinken. Waar we precies op uit gaan komen is nu natuurlijk nog moeilijk te voorspellen, maar we doen al het mogelijke.”