AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Aanbesteding elektrische basispolitievoertuigen gestart

Advertentie

Na de aanbesteding van de “fossiele” basispolitievoertuigen waar de Ford Kuga en BMW X1 als winnaars uit de bus kwamen, start nu de aanbesteding voor de elektrische basispolitievoertuigen. De voorbereidingen hiervoor zijn reeds gestart in 2023.

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

Bij een aanbesteding voor elektrische voertuigen komt meer kijken dan alleen de voertuigen zelf. Denk aan laadpalen bij de politielocaties, kennis van reparatie van elektrische voertuigen en de actieradius. En wat doet dit met de snelheid van een voertuig? Dat zijn belangrijke vraagstukken bij de aanschaf van elektrische basispolitievoertuigen.

Politiemedewerkers opnieuw nauw betrokken

Net als bij de aanbesteding van de fossiele basispolitievoertuigen, worden politiemedewerkers nauw betrokken bij onder andere het programma van eisen, de inschrijvingsleidraad, rijtesten en de proefperiode waarin diverse basisteams de proof-of-conceptvoertuigen testen. ‘De input van collega’s die de voertuigen dagelijks gebruiken, is essentieel om een goed pakket van eisen samen te stellen’, aldus Irene Meulenkamp, producten- en dienstenmanager Voer- & vaartuigen. ‘Zeker ook bij elektrische voertuigen is de ervaring van de dagelijkse gebruikers van groot belang om tot een goed eindoordeel te komen.’

Een derde deel elektrisch

Vanuit haar duurzaamheidsdoelstellingen kiest de politie er bewust voor om een derde van haar basispolitievoertuigen elektrisch aan te besteden. Naast de basispolitievoertuigen wordt bij andere aanbestedingen bekeken welke voertuigen elektrisch aangekocht kunnen worden. Op dit moment zijn dat recherchevoertuigen, dienstvoertuigen en bestelauto’s voor algemeen gebruik. Een pilot in 2020 heeft aangetoond dat basispolitiezorg in veel basisteams goed uit te voeren is met een elektrische auto, mits aan bepaalde eisen wordt voldaan. Deze eisen zijn opgenomen in de inschrijvingsleidraad, het programma van eisen en het testprogramma.

Planning

De selectiefase startte op 15 januari en wordt in april 2024 afgerond. In deze fase worden de leveranciers geselecteerd voor de inschrijvingsfase. Na de inschrijvingsfase volgt het reguliere proces van de fossiele basispolitievoertuigen:

  • schriftelijke beoordeling en gebruikerstesten
  • gunningsbeslissing
  • bestellen, leveren en opbouwen proof-of-conceptvoertuigen (proefmodellen)
  • gebruikersperiode met deze proefmodellen
  • start overeenkomst

Als alles volgens planning verloopt, gaat de politie uit van een startdatum overeenkomst medio 2025.

Advertentie
Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.