AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

Nieuw systeem schadevrije jaren: wat betekent dit voor jou?

Advertentie

Schadevrije jaren: de beste manier om de premie van je autoverzekering laag te houden. Je veroorzaakt geen schade, je krijgt korting. Maar: het is een vrij intransparant systeem. Je kunt schadevrije jaren nu niet makkelijk zelf inzien. Daarom komt er per 1 juli een nieuw schadevrije jaren-systeem.

Volg ons WhatsApp-kanaal om op de hoogte te blijven. Klik op deze URL om lid te worden: https://whatsapp.com/channel/0029VaErz5mE50Uk6ksqJS3T

Zo werkt het nu

Even kort over het systeem van schadevrije jaren zoals het nu is: aan het eind van een verzekeringsjaar, dus op de datum dat je de verzekering hebt afgesloten, kijkt de verzekeraar of je in de afgelopen twaalf maanden een schuldschade hebt veroorzaakt. Is dat het geval, krijg je er geen jaar bij, maar verlies je er 5. Heb je bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren, dan ga je bij verlenging van je polis (de “prolongatie”) dus naar 5.

Bij beëindiging van de verzekering kijkt de verzekeraar hoeveel schadevrije jaren je hebt, en rondt dit af. Had jij 4 jaar en 11 maanden? Dan krijg je er bij de nieuwe verzekeraar waarschijnlijk 5 op de polis. Maar stap je over na 4 jaar en 5 maanden? Dan begin je bij de nieuwe verzekeraar op 4 schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je op de premie krijgt. Vroeg overstappen is dus vaak nadelig.

De schadevrije jaren worden opgeslagen in de Royement Database, kortweg Roy-data. Dit is alleen inzichtelijk voor verzekeraars. Je hebt zelf dus alleen je polis om op af te gaan. Heb je momenteel geen polis, dan kun je je schadevrije jaren opvragen via SEPS

Schadevrije maanden nu ook bijgehouden

Het grote verschil met het huidige systeem is dat nu ook schadevrije maanden worden geregistreerd. Schades werken net iets anders: je verliest 6 schadevrije jaren. Daar staat tegenover dat je nog wel een maand opbouwt. Dit wil niet zeggen dat je elke maand een andere premie gaat krijgen; deze wordt pas aan het eind van een verzekeringsjaar opnieuw berekend. Tegen die tijd heb je weer 12 maanden opgebouwd. Uiteindelijk heb je dus, bij 1 schuldschade, na een jaar 5 schadevrije jaren minder. Waar je nu 5 jaren terugvalt en niet opbouwt, val je er in het nieuwe systeem 6 terug, maar blijf je in de tussentijd opbouwen.

Voor mensen die bij hun verzekeraar blijven, komt dit op hetzelfde neer. Maar stap je in de tussentijd over? Dan neem je niet alleen de “zuivere”, ofwel de afgeronde, schadevrije jaren mee. Ook de maanden worden zichtbaar.

Een voorbeeld: per 1 juli 2024, toevallig net als het nieuwe systeem ingaat, heb je 9 schadevrije jaren. Je maakt na 5 maanden een schade. Je gaat dan meteen naar 3 jaar en 5 maanden schadevrij. In het oude systeem zou je pas op 1 juli 2025 terugvallen in schadevrije jaren, of als je eerder overstapt. Je korting blijft wel hetzelfde tot een jaar na het afsluiten van de verzekering.

DatumPeriode schadevrij
Juli 20249 jaar
Augustus 20249 jaar, 1 maand
September 20249 jaar, 2 maanden
Oktober 20249 jaar, 3 maanden
November 20249 jaar, 4 maanden
December 20243 jaar, 5 maanden
[…]
Juli 20254 jaar, 0 maanden

Stap je, in het voorbeeld hierboven, in december over? Dan ga je naar de nieuwe verzekeraar met 3 jaar en 5 maanden. Deze geeft dan een kortingspercentage op basis van het aantal schadevrije jaren. De verzekeraar kan kiezen tussen de korting van 3 jaar schadevrij toekennen, of naar boven afronden en 4 jaar schadevrij aan korting geven. 

Wat verandert er voor jou?

In de praktijk merk je in de eerste instantie misschien niet heel veel van de nieuwe regeling. Je korting verandert nog steeds eens per jaar en een schade heeft praktisch dezelfde gevolgen. De grote verandering is pas merkbaar bij het overstappen omdat je de losse maanden meeneemt.

In het voorbeeld hierboven is het waarschijnlijk dat je korting krijgt van 3 jaar schadevrij. Dat betekent in het huidige systeem dat je 4 maanden “weggooit”. Vanaf juli is dat dus niet meer zo. Je neemt deze mee, maar krijgt de korting van 3 schadevrije jaren. Maar na een 5 maanden weer overstappen betekent dat je met 3 jaar en 10 maanden overstapt. De volgende verzekeraar rondt dat waarschijnlijk af naar 4 jaar schadevrij. In het huidige systeem zou je, met deze acties, nog steeds maar 3 schadevrije jaren hebben, want je begint altijd op een heel jaar. Het maakt overstappen aantrekkelijker, omdat je minder gebonden bent aan je huidige verzekeraar. 

Omgekeerd loont het minder om “handig” over te stappen; als je nu na een maand of 7 overstapt, kennen veel verzekeraars nu een schadevrij jaar toe. Dit is omdat dit naar boven afgerond wordt – het is immers meer dan de helft. Maar doe je dit twee keer achter elkaar, dan ben je dus 1 jaar en 2 maanden verzekerd. Je krijgt, in het nieuwe systeem, de korting van 1 jaar. Als de maanden geregistreerd staan, is het voor de verzekeraar duidelijker hoeveel jaren iedereen heeft en worden deze dus eerlijker toegepast.

Schadevrije jaren voortaan inzichtelijk

Nog een belangrijke verandering is de transparantie van het systeem. Er komt een manier om in te loggen bij roy-data. Daar kun je dan altijd je schadevrije jaren terugzien en zijn deze dus ook voor jou inzichtelijk. Omdat in het nieuwe systeem schadevrije jaren eens per maand een update krijgen – in plaats van nu, eens per jaar – zijn de jaren veel actueler. De details van dit inzagesysteem zijn nog niet bekend.

Het wordt daarmee wel aantrekkelijker om vaker te kijken of je autoverzekering nog goed bij je past. Tussendoor overstappen heeft geen gevolgen voor je schadevrije jaren meer, en autopremies veranderen regelmatig. Een autoverzekering vergelijken is zo gedaan; het enige wat het je kost, is tijd. 

Advertentie
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.