AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

4 op 10 Nederlanders bang zorgverzekering in 2024 niet te kunnen betalen

In 2015 was je gemiddeld nog ‘maar’ 99 euro kwijt aan een basisverzekering

Advertentie

Een groot deel van de Nederlanders (42 procent) is bang de duurdere zorgverzekering in 2024 niet te kunnen betalen. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Independer uitgevoerd door Q&A Insight. Slechts 28 procent van deze groep geeft aan te weten waar ze terecht kunnen als ze geen geld meer hebben om de premie te kunnen betalen.

Alle zorgpremies voor 2024 zijn bekend. Alleen de basisverzekering stijgt al gemiddeld tot ruim 147 euro per maand en daar komen de gestegen kosten van de aanvullende verzekeringen nog bij.

“In 2015 was je gemiddeld nog ‘maar’ 99 euro kwijt aan een basisverzekering. Daarna is de maandpremie dus flink gestegen”, legt zorgverzekeringen-expert Mirjam Prins van Independer uit. Voor 2023 was dat een gemiddelde toename van 10 euro per maand en voor 2024 wordt dat 9 euro. Dan heb je het in twee jaar tijd dus over een gemiddelde toename van 228 euro per persoon per jaar.

Dit zorgt ervoor dat ruim 4 op de 10 Nederlanders bang zijn deze gestegen kosten van de zorgverzekering niet meer te kunnen betalen. Maar liefst 91  procent van deze groep geeft aan dat hun geldzorgen door de flink gestegen inflatie zijn toegenomen. Opvallend is dat jongeren zich fors meer geldzorgen maken dan ouderen.

Voor de beugel van jouw kind heb je een aanvullende verzekering nodig

Als volwassen ga je dus gemiddeld bijna 150 euro per maand betalen voor de basisverzekering. De kosten voor een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandzorg of fysiobehandelingen komen daar dus nog bij. 

“Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd en ook de tandzorg hoort daarbij. Maar als je kind een beugel moet of naar een orthodontist dan valt dat weer onder de aanvullende verzekeringen van de ouder. Die moet je dan wel hebben of je moet de beugel zelf betalen”, legt expert zorgverzekeringen Prins uit.

Ook op de basisverzekering valt te besparen

Ook zijn niet alle basisverzekeringen hetzelfde en vertaalt zich dat ook in de prijs. Het verschil in prijs tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is maar liefst 468 euro per jaar. 

De a.s.r. Basisverzekering Restitutie is de duurste verzekering, daarvoor ga je €170,95 per maand betalen. Deze polis wordt in 2024, €173,40 per jaar duurder. FBTO Basis is de goedkoopste verzekering, die gaat €131,95 kosten en stijgt ‘maar’ met €5,00 per maand. 

Hierbij gaat het om een zogeheten naturapolis. In Nederland kun je als basisverzekering kiezen uit een naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis. Deze hebben andere voorwaarden over welke behandelingen bij niet gecontracteerde zorginstellingen volledig worden vergoed.

Aanvullende verzekering echt nodig of niet?

Tot 31 december heb je de tijd om zorgverzekeringen te vergelijken en af te sluiten. expert zorgverzekeringen 

Mirjam Prins: “De zorgverzekering is voor veel mensen een hoge kostenpost. Maar ook tussen de basisverzekeringen zitten dus flinke prijsverschillen, dus vergelijk die goed. Ook heeft 83 procent van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering. Heb je die echt wel nodig zeg ik dan? Hoe vaak ben je eigenlijk naar de fysio geweest dit jaar? Wat zou dat hebben gekost als je het zelf zou hebben betaald? Vergelijk goed en kies dan bewust wat voor jou de beste verzekering is.”

Jongeren meer in de geldproblemen

Ruim één vijfde van de respondenten geeft aan het afgelopen half jaar al in de geldproblemen te hebben gezeten. Dit percentage is het hoogst onder jongeren (36 procent). In het algemeen blijkt uit de Independer enquête, dat hoe ouder men is hoe minder vaak men in de geldproblemen heeft gezeten of verwacht te komen.

Advertentie

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.