Algemeen

38% zit al minstens 10 jaar bij zorgverzekeraar en betaalt mogelijk onnodig premie

Advertentie

Bijna vier op tien Nederlanders (38%) zitten al tien jaar of langer bij dezelfde zorgverzekeraar. 34% heeft al tien jaar of langer dezelfde zorgverzekering. Vooral de Gen X en Babyboomers stappen nooit over en betalen waarschijnlijk al jaren onnodig premie voor een niet passende dekking. Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Het grootste gedeelte van Gen X (32%) en Babyboomers (43%) kijkt bij de keuze voor hun zorgverzekering vooral naar de positieve ervaring met de zorgverzekeraar. Jongere generaties, zoals Gen Z (38%) en Millenials (34%) laten hun keuze afhangen van een lage zorgpremie.


Nederlanders kiezen voor positieve ervaring zorgverzekeraar in plaats van passende dekking


Kies altijd voor de best passende dekking

In 2022 baseerde 32% van de Nederlanders de keuze voor een zorgverzekering het meest op positieve ervaring met de verzekeraar. Daarna volgen de laagste premie (26%), de best passende dekking (20%), de meest uitgebreide dekking (13%), een verzekeraar met goede reviews (7%), de duurzaamheidsscore van de verzekeraar (1%) en een welkkomstcadeau zoals een elektrische tandenborstel of een extra dekking (1%). Louise van Wijk, zorgspecialist bij Pricewise, zegt: “Een passende dekking zou altijd de eerste reden moeten zijn voor de keuze van een zorgverzekering, daarmee ben je uiteindelijk het best en voordeligst uit. Zo kom je niet voor onverwachte zorgkosten te staan en daarnaast betaal je niet onnodig premie voor dekkingen die je helemaal niet nodig hebt.”

Hogere premie, andere dekking

Van Wijk: “De zorgpremie stijgt al jaren flink. Wat veel Nederlanders vergeten is dat zorgverzekeraars niet alleen de premie jaarlijks aanpassen, ook de dekking van de zorgverzekering verandert jaarlijks. Heb je dit jaar een pakket dat precies aansluit bij jouw wensen? Dan betekent dat niet automatisch dat diezelfde zorgverzekering volgend jaar ook de meest passende dekking heeft. Als je dus al tien jaar of langer dezelfde zorgverzekering hebt, dan is het tijd om die eens onder de loep te nemen. In tien jaar kan er heel veel wijzigen aan je polis en waarschijnlijk ben je ergens anders veel beter en goedkoper uit.”

Advertentie

Geef een reactie

Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.