AlgemeenBrielleHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeTinteVierpoldersZwartewaal

3 op de 4 Zuid-Hollandse huisartsen hebben gedeeltelijke of volledige patiëntenstop

Advertentie

De druk op de huisartsenzorg neemt flink toe. Momenteel hebben in Zuid-Holland bijna 3 op de 4 huisartsenpraktijken een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop (74%). Het is daarom voor veel Zuid-Hollanders lastig om na een verhuizing of bij het pensioneren van de eigen huisarts een vervanger dicht bij huis te vinden. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer onder 1.145 Nederlandse huisartsenpraktijken.

Zes op de tien (60,2%) ondervraagde huisartsenpraktijken in Zuid-Holland accepteren momenteel alleen nieuwe patiënten onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen. Soms worden enkel patiënten uit een bepaald postcodegebied aangenomen. Van alle huisartsen in de provincie maakt bovendien 13,9% helemaal geen uitzonderingen: zij hebben een volledige patiëntenstop.

Druk op huisartsenzorg is landelijk probleem

De druk op huisartsenzorg is ook elders in het land voelbaar. Gemiddeld heeft 68,8% Nederlandse praktijken een (gedeeltelijke) patiëntenstop. In Overijssel is het momenteel de grootste uitdaging om een nieuwe huisarts te vinden. Hier heeft zelfs maar liefst 79,7% van de praktijken een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop. Ook in Noord-Holland (76,5%) moeten veel praktijken de instroom van nieuwe patiënten beperken.

Het is natuurlijk erg vervelend als je in je eigen buurt of zelfs je eigen dorp geen huisarts kunt vinden. Wat veel mensen niet weten is dat je zorgverzekeraar je in zo’n geval moet helpen. Die kun je bellen met het verzoek om in de nabije omgeving een huisarts voor je te vinden

aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts.
Advertentie
Misschien wilt u dit ook lezen?
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.